Beste lezer,

De laatste maand van het jaar is er een van vieren, geschenken en blijde boodschappen. Ook bij INEOS. Want op 17 december heeft de Provincie Antwerpen ons de omgevingsvergunning voor de realisatie van Project ONE toegekend. Dit is de kroon op het harde werk van het permitting team, dat de aanvraag nauwgezet heeft voorbereid met een stevig onderbouwd dossier.

Het groene licht voor Project ONE is goed nieuws voor Vlaanderen en Europa. De afgelopen twintig jaar gingen investeringen van deze grootteorde (ruim 3 miljard euro) voornamelijk naar regio’s als China, de VS en het Midden-Oosten. Dankzij Project ONE krijgt Europa een fikse boost om een wereldspeler in de chemische sector te blijven. De Antwerpse petrochemie in het bijzonder krijgt een economische injectie met de komst van deze innovatieve stoomkraker. De investeringen in Lillo zullen goed zijn voor 450 directe jobs en duizenden indirecte.

Daarnaast is de vergunning een goede zaak voor het klimaat. Wij willen niet langer wachten en we kiezen in ons ontwerp consistent voor de best beschikbare technieken die vandaag al voorhanden zijn. Onze ethaankraker zal de laagste koolstofvoetafdruk van Europa hebben: drie keer lager dan de gemiddelde Europese stoomkraker en minder dan de helft van die van de 10% beste presteerders in Europa. Dat betekent dat we de benchmarks voor de koolstofemissies van stoomkrakers binnen het Europese emissiehandelssysteem (ETS) fiks aanscherpen. Daardoor zullen ook andere Europese stoomkrakers genoodzaakt zijn om hun uitstoot te verlagen. Met andere woorden: Project ONE zet een nieuwe milieustandaard.

De goedkeuring van ons project door de Provincie is een mooie manier om het jaar af te sluiten. Opnieuw een bewogen jaar, maar wel een dat heel wat nieuwe perspectieven opende. Op naar beter in 2022!

Namens INEOS Project ONE en mezelf wens ik u aangename feestdagen en het allerbeste in het nieuwe jaar.
 

John McNally, CEO INEOS Project ONE

laagste-koolstofafdruk-1
Project One wordt de ethaankraker met de laagste koolstofafdruk in Europa

Met Project ONE bouwt INEOS een volledig nieuwe stoomkraker in Antwerpen. We leggen zo de lat hoger voor iedereen met onze lage CO2-uitstoot.

BEKIJK HIER DE UITLEG VAN JONAS BYNS
preview
Wachten is geen optie meer

Als we de klimaatverandering willen aanpakken, moeten we inzetten op oplossingen die de koolstofuitstoot nu al drastisch verlagen. Met de beste technieken die vandaag voorhanden zijn. Wachten is géén optie meer. Met Project ONE wil INEOS deze vernieuwing inzetten. In Antwerpen, zodat we onze chemische cluster hier kunnen verduurzamen en versterken.

KIJK HIER HOE EN WAAROM WE DIT DOEN
INEOS in het nieuws

Sinds onze laatste nieuwsbrief hebben de medewerkers van de bestaande INEOS vestigingen niet stilgestaan. Hieronder vind je een kort overzicht van enkele van onze realisaties:

  • Niet alleen de leerlingen en studenten trokken in september terug naar school. Ook drie medewerkers van INEOS Oxide staan voor de klas en geven het hele schooljaar gedurende enkele uren per week hun praktijkervaring door aan middelbare scholieren.

  • Met een afblaasstraat – een ‘droge’ carwash’ voor vrachtwagens – blaast INEOS O&P Lillo alle achtergebleven kunststofkorrels efficiënt, veilig en nauwkeurig weg. Ook in Zandvliet is de afblaasstraat bijna klaar.

  • De straten van Antwerpen waren het decor voor de Antwerp Night Marathon en de 10 Miles. Heel wat INEOS-collega's liepen mee.

  • INEOS gaat 2 miljard euro investeren in groene waterstofproductie. De eerste productiesites zullen in de komende 10 jaar worden gebouwd in Noorwegen, Duitsland en België.

  • De ‘innovation radar’ van Europese Commissie erkende het 'ABSolutely Circular' demoproject van INEOS Styrolution en Indaver voor de productie van ABS-kunststof uit gerecycleerde grondstoffen.

  • Van Geel, over Lillo tot Doel staken medewerkers de hand(schoen)en uit de mouwen voor de Port Cleanup en de zwerfvuilactie in de Kempen.

  • INOVYN ontwikkelt samen met VT Group het eerste met waterstof aangedreven binnenschip voor vloeibaar chemisch bulktransport in Europa.
INEOS-002-1

Samen met de jonge garde van het INEOS young Climate and Energy Network wensen alle INEOS-medewerkers u een jaar waarin we weer mogen samenkomen, samenwerken en samen plezier maken.

Happy New Year
Better begins in Antwerp
Unsubscribe.


PROJECT ONE ON SOCIAL MEDIA

project-one.eu
Scheldelaan, 482
2040 Antwerpen (Lillo)
Antwerpen Belgium