Wegen op de benchmark vastgelegd in ETS
De weg naar een klimaatneutrale toekomst verloopt in etappes. Project ONE maakt nu reeds een fundamenteel verschil door maximaal gebruik te maken van het allerbeste van wat de technologie van vandaag biedt. Wanneer we de ethaankraker van Project ONE vergelijken met alle andere Europese krakers (dat zijn er een veertigtal) binnen het Europese Emissiehandelssysteem (ETS), dan zien we dat we de norm letterlijk verleggen. Binnen de categorie van stoomkrakers situeert Project ONE zich met 0,29 ton CO2/ton product aan slechts 43% van de benchmark (0,68 ton). Die benchmark wordt bepaald door de 10% best presterende installaties. Als onze ethaankraker op de markt komt, zal deze de benchmark aanzienlijk verlagen: andere spelers zullen daardoor aangezet worden om bijkomende duurzame investeringen te doen of ze zullen meer emissierechten moeten betalen.
Hoe realiseren we deze reductie?
KEUZE VOOR ETHAAN VOOR OPTIMALE GRONDSTOFCONVERSIE
Ethaan is veel 'selectiever' voor ethyleen dan nafta, een destillaat van ruwe aardolie, dat vandaag de dominante grondstof is van stoomkrakers. Het verschil is frappant: als je ethaan kraakt, wordt ca 80% daarvan omgezet in ethyleen; bij nafta bedraagt dit slechts 30%. Er moet dus veel meer nafta worden ingezet voor eenzelfde productievolume van ethyleen. Bij het kraken van ethaan wordt er ook minder methaangas en meer waterstof gevormd dan bij nafta. Dit maakt van ethaan de best mogelijke grondstof voor de productie van ethyleen.
WATERSTOF INZETTEN ALS BRANDSTOF
Door de omzettingsreactie van ethaan naar ethyleen komt meer dan 100.000 ton waterstof per jaar vrij die we als milieuvriendelijke brandstof inzetten voor de kraakovens en stoomketels. Dit verlaagt onze voetafdruk aanzienlijk. Bij de verbranding van waterstof komt er namelijk geen koolstof vrij.
MAXIMALE ENERGIE-EFFICIËNTIE
We ontwerpen en streven naar een optimale integratie: de koelte van de grondstoffen en de warmte van de ovens van de ethaaninstallatie worden elders ingezet om energie te besparen.
GROENE ENERGIE
De aangekochte elektriciteit van Project ONE wordt volledig afgedekt door hernieuwbare energie, waarvoor we 2 grote windenergiecontracten sloten met ENGIE en RWE.
Hierdoor kunnen de afnemers van de ethyleen van Project ONE elk jaar 2 miljoen ton CO2 emissies besparen aangezien ze niet meer afhankelijk zullen zijn van de ethyleen van meer vervuilende installaties.
Alle opties open voor een klimaatneutrale toekomst
Vanwege zijn sterke uitgangspositie zal Project ONE het best gepositioneerd zijn om naar een zero voetafdruk te evolueren. We hebben nu reeds de nodige flexibiliteit ingebouwd in onze installaties om andere technologieën te integreren zodra deze matuur en financieel haalbaar zijn. Dat geeft ons de ruimte om onze voetafdruk verder te verminderen. Het is bvb technologisch mogelijk om de kraakovens en stoomketels van Project ONE volledig met waterstof te voeden. Voorwaarde is de beschikbaarheid van voldoende klimaatvriendelijke waterstof. Met de investeringen die momenteel aan de gang zijn in waterstoftechnologie en hernieuwbare energie, ook in Vlaanderen, ligt deze mogelijkheid in de toekomst binnen bereik. Daarnaast zijn in ons ontwerp al investeringen opgenomen voor het inrichten van een koolstofafvanginstallatie, zodat ook deze optie op termijn benut kan worden.
Vandaag is elektrificatie van een stoomkraker nog verre toekomstmuziek. Wanneer deze technologie industrieel schaalbaar wordt en er voldoende groene stroom beschikbaar is, kan onze installatie hier eveneens op inhaken. Dankzij de grote hoeveelheid waterstof in het kraakgas dat als brandstof kan ingezet worden, volstaat het dan om slechts een deel van de ovens te elektrificeren om klimaatneutraal te produceren.
Meer weten? Project ONE: brug naar een meer duurzame toekomst voor de Antwerpse chemie
|